KALİTELİ İNSAN KİMDİR ?

          Kaliteli insan yetiştirmek !

İnsan nedir ?
Homo sapiens'in ortak adı. Homo cinsinin en yüksek bileşeni. Bilimsel araştırmalara göre; Homo, modern insanı ve yakın atalarını içeren hominid cinsine verilen ad. Bu tür üyelerinin tarihi günümüzden 2,5 milyon yıl öncesine kadar uzanır. Homo sapiens dışında bütün türleri yok olmuştur. Diğer bi söyleme göre hayvanlardan farklı olarak, düşünme yeteneğine sahip canlı türü.

İnsan hakkında bazı bilgiler
Arapça ins kelimesinden türetilmiştir. "Beşer, insan topluluğu" anlamına gelen ins, daha ziyade insan türünü ifade etmekte olup bu türün erkek veya dişi her ferdine insî/enesî yahut insân denmektedir. Kelimenin aslının "unutmak" mânasındaki nesyden insiyân olduğu da ileri sürülmüştür. Böyle düşünenler İbn Abbas'a nisbet edilen, "İnsan ahdini unutması sebebiyle bu ismi almıştır" şeklindeki rivayete dayanırlar. Bu kelime üns masdarı ile de irtibatlandırılmıştır. "Alışmak, uyum sağlamak" anlamına gelen üns Türkçe'de ünsiyet olarak kullanılmaktadır. Teennüs "insan olmak" mânasına gelirken isti'nâs "cana yakın olma, vahşi hayvanın evcilleşmesi" anlamı taşımaktadır. Nitekim enes vahşetin karşıtıdır. Ayrıca insânü'l-ayn tabirinin "göz bebeği" anlamına gelmesi dikkat çekicidir (Cevherî, III, 904-906; Lisânü'l-ʿArab, "ins" md.). Râgıb el-İsfahânî ins kelimesini cinnin, üns kelimesini de "ürkmek" anlamındaki nüfûr masdarının karşıtı olarak gösterir. Müellife göre insana bu ismin verilmesi, hemcinsleriyle birlikte uyum halinde yaşayabilmesiyle ilgilidir; insanın "yaratılışı itibariyle sosyal varlık" olarak tanımlanması da bundan ötürüdür (el-Müfredât, "ins" md.).

Kur'ân-ı Kerîm'de yazılana göre altmış beş yerde insan, on sekiz yerde ins, bir yerde de insî geçmektedir. Ayrıca bir âyette enâsî, 230 yerde nâs şeklinde çoğul olarak yer almaktadır. Kur'an'da insan bütün yönleriyle ele alınmış, konuyla ilgili âyetler onun yaratılışı, mahiyeti ve gayesini bir bütünlük içinde temellendirmiştir. İnsan türünün ilk örneği kabul edilen Hz. Âdem'le ilgili olarak zikredilen âyetlere göre Allah onu "iki eliyle" yaratmış, yani ilk insan özel bir yaratışla varlık alanına çıkarılmıştır. Aslı topraktan olan bu gelecekteki yeryüzünün hükümranına Allah "ruhum" dediği varlık ilkesinden bir soluk üflemiş, ona "isimlerin tamamını" öğreterek bu isimlerin gösterdiği varlık şemasını kavratmış, nihayet meleklerin insana secde etmesini istemiştir. İlk insanın eşiyle birlikte cennetten çıkarılış öyküsü bir yandan insanın zaaflarına, öte yandan sonunda yeryüzünde halife kılınacak olan bu seçkin varlığın kaderine işaret etmektedir. (el-Bakara 2/30-31; en-Nisâ 4/1; el-A'râf 7/11; el-Hicr 15/26-31; el-Ahzâb 33/72; Sâd 38/71-73).

Kaliteli insan kimdir ?
Kaliteli insan dediğimiz, aslında insanın doğruluğunun kendisidir. Kendini geliştiren, etik davranışları bilen, iyimser olan, kötüyü ve iyiyi ayırt edebilen insanların tümüdür.
Toplumuna faydası olan, faydası yoksa dahi zararı olmayan insandır. 
Lakin günümüzde bunun ne kadar gerçekçi olduğunu bilmek zor olacaktır. Zira, bir çok toplum ve bizim toplumumuz kötülüğe ve etik olmayan davranışlara mahkum olmuştur. Kaliteli insan dediğimiz kavramın dışına çıkmış, çıkarlarına yönelik insanlar yetiştirmişlerdir. Buna da kaliteli insan demişlerdir. 
Ne acı... Meğer insan değil, robot yetiştirmiş, kalite kontrol yapılmamış bir yığın makine yetiştirilmiştir.

Kaliteli mi insanımız ?
Evet, tabiki kaliteli. Bunu bize sadece Tarih ilmi gösteriyor. Kaliteli insan çıkarmışız. Saygılı, edep bilen, okuyan, geliştiren, üreten bir çok insanımız varmış zamanında.
Ellerinden geldikçe çokça çalışıyor, çırpınıyorlarmış. Günümüzde az da olsa böyle insanların varlığı hala devam etmekte. Ancak bunlar da ileri düzey(!) toplumumuzun kara lekesi haline gelmiş bulunmakta. Kendisine kaliteli denilen, ancak her yanı ile berbat bir çok insan örneği çıkarmaya niyet edersek bu da çokça mümkün. Hele ki bizim yeni toplumumuzda daha üslub bile bilmeyen bir yığın eğitimsiz insanın var olması bunu çok net gösteriyor. Her şeye sahip belki insanlar(!) ama kaliteden ve insanlıktan yoksunlar. 
En basitinden toplu taşımalarda, boşanma dairlerinde, eğitim kurumlarında var olan insanlara bakın. Konuşmalarına, oturmalarına, gözlerine bakın bir, ne göreceksiniz..
Eğitim yok, ahlak yok, çıkar var, kibir var, baska bir şeyleri yok. Böyle bir toplumda kaliteli insan yetiştirmek mümkün mü sizce ? 

Kaliteli insan yetiştirmeden, ileriye gitmek mümkün müdür peki ? Değildir. Çalışkan olmak için eğitim bilen(okuma-yazma değil) insan yetiştirmek gerekli. Edep, üslup ve çalışma ahlakı bilmeyen insanlarla hiç bir şey yapılamaz. İş başında içki içen, giydiği üniformaya küfür eden adamlarla neler yapılır ki ? hiç bir şey. Bunun başka açıklaması yok, olamaz da. Kaliteli insan lazım. Hem de kaliteye bile kafa tutacak kadar kalitesi olan insanlar. Bunları bilen insanlar yetiştirdiğimiz vakit, ileriye gidecek ve toplumumuz sağlıklı bir medeniyet halini alacaktır...

Kaliteli insan örnekleri
Kalitesiz insan örnekleri
Genel analiz
Dünyamız ve içinde bulunduğumuz toplum malesef ki yetersiz insan özellikleri ile can cekişmektedir. 
Her yanımız kendini bilmez, nerde 
ne yapacağı belli olmayan, sabahı akşamı olmayan insanlar ile dolu. 
Kaos ve kavga ile ömür geçip gidiyor. Dünyanın canı bunun gibi şeyler ile her daim çıkmaktadır. Yok olmaya doğru yol almaya başlamıştır. 
Dünyayı bir kenara bırakalım, bizim medeniyetimizin hali ne olacak ?
Böyle güzel topraklara, böyle güzel canlılara yuva olan bu aziz topraklar nasıl olurda böyle pis ve ardı gelmez olaylara tanıklık eder. Tarihe damga vurmuş büyükler çıkaran, çalışkan insanlar diyarı olan bu topluma ne oldu böyle, kim cevap verecek bana ?
Çalışma ahlakı olmayan, doğasına ve hayvanına eziyet eden bu insanları kim bu hale getirdi ? söyleyin bana.
Eğitim getirdi bu hale bizi. Olmayan eğitim. Sadece mektepler açmakla, sadece camiler yapmakla meşgul olmakla eğitimsiz kaldık. Çocuklara, iyilik, güzelik ve ahlak meselelerini iyi anlatmadık. Onlara sadece maddi şeyler kazanacağı öğretildi. İnsan olmak için gerekli olan şeyler değil. İşte en büyük sorunumuz bu idi.
İnsan yetiştirmek yerine sisteme köle yetiştirdik. Her biri birer yaratık oldu karşımıza çıktılar. Kötülüğe kapıyı biz açtık, eğitim vermeyerek yaptık bunu.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORKUSUZ: NECDET SEVİNÇ

TÜRK BAYRAĞININ TARİHÇESİ

ULUSLARIN ZENGİNLİĞİ