SİYAH-BEYAZ BİR FİLM: IRKÇILIK

         İnsanı sev dünya yaşasın !

Etnik grup ve ırkçılık 
Etnik grup: Birbirinden farklı kültüre, geleneğe ve fiziki özelliklere sahip, coğrafı konumdan ötürü farklı beceri ve yeteneklere sahip insan toplulukları diyebiliriz. Örneğin; Türkler, Araplar, Lazlar, Çerkezler, Ermeniler, Kürtler, Germen ırkları vs.

Irkçılık: Etnik grupların veya birbirinden farklı nitelik ve niceliklere sahip toplumların, kendilerini diğer toplumlardan üstün tutma özelliğine ırkçılık ismini veririz. Bu kavramı Milliyetçilik ile karıştırmamak gerekmektedir. Zira Milliyetçilik ırkçılık değil, doğduğu ve büyüdüğü topraklara sahip çıkmak, bağlı olduğu milleti, kültürü ve medeniyeti en üst kademeye çıkarma eğilimidir.

Dünyada bulunan etnik gruplar
Genel anlamda bu alan üzerine yüzlerce makale, internet ve bir çok ansiklopedi de yerini almaktadır. Sizlere aktarmak isterdim ancak bunu kısaca özetlemek mümkün değil. Ama bilgilerim ışığında en azından zihninizde bulunması için etnik grupların genel isimlerini sizlere aktaracağım. Öncelikle etnik grupların bölgelerle ön plana çıktığını görüyoruz. Şimdi bu bölgelere sırasıyla bakalım. 

1. Asya
2. Avrupa
3. Amerika
4. Afrika
5. Orta doğu
6. Okyanusya

Myheritage isimli bir Dna testi araştırması ile uğraşan bir site üzerinden bulduğum bilgilerden ancak özet çıkarabildim. Tabi daha ayrıntılı araştırmalar için makaler, kitaplar ve daha nice araştırma alanlarını tercih edebilirsiniz. 
Şimdilik dünya etnik gruplar üzerine bulduğum bilgiler bu kadar. Devamı meraklılar için kütüphane ve araştırma enstitülerinde....

Türkiye de bulunan etnik gruplar
Etnik grupların en fazla olduğu Devlet olarak Türkiye cumhuriyeti devleti şüphesiz bu yerini hiç kaybetmedi. Bunun sebebi 4000 yıllık geniş bir Türk Tarine sahip olması ve onlarca medeniyete misafirlik etmiş, anadolu topraklarına 1071'de ayak basmış olmasıdır. Bu anadolu medeniyeti içinde bulunan uygarlıklardan izler taşımış ve o uygarlıkların etnik yapısını da kendine katmıştır.
Bu Uygarlıklar kısaca şunlardır 

1) Hititler, Frigler,Lidyalılar, İyonlar, Urartular (MÖ 2.bin-Mö.600)
2) Persler (M.Ö 543-333)
3) İskender İmparatorluğu
4) Roma İmparatorluğu
5) Bizanslılar (395-1071)
6) Türkler (1071-....)

Bu uygarlıkların da etkisi ile içinde bulunan etnik grupların sayıları artmıştır. Gelin elimizde var olan bilgiler ışığıyla bu etnik gruplara bir göz gezdirelim. 

  • Türk: Afşar, Yorük, Manav, Türkmen Tahtacı, Kosovalı, Makedonyalı, Bulgaristanlı, Batı trakyalı Rodoslu, Oniki adalı, Giritli, Dobrucalı, Adakaleli, Gacal, Mucahir, Çepni, Cerit Ahıskalı, Büğdüz, Bayat, Yazır, Eymür, Karabölük, Alkaevli, Igdır, Yüreğir, Dodurga, Ulayundluğ,Döğer, Çavuldur, Beğdilli, Abdal, Sırac, Nalcı, Teber, Barak, Şamlı, Bayındır, Kınık, Ortakçı,  Amuca,Bedrettinli, Karamanlı, Karakeçili Sarıkeçili, Torlak, Kızılbaş, Peçenek, Çıtak, Kıbrıslı,  Azeri, Kırım Tatarı, Kazan Tatarı, Karapapak, Kırımçay, Karaçay, 
  • Balgar, Özbek, Nogay, Kumuk, Uygur, Kırgız.
  • Boşnak: Bosnalı, sancaklı.
  • Arnavut: Toska, Gega.
  • Kürt: Yezidi kürtler
  • Zaza
  • Gürcü
  • Çerkes: Adıge (Kavimleri: K'emguy, Yegerukay, Abadzeh, Şapsığ, Hak'uç, Hatukay, Natuhay, Kabardey, Besleney, Mahoş, Mamhığ, Bjeduğ, Jane),  Abaza (Kavimleri: Aşıwua, Aşkarıwua, Apsuwa),
  • Çecen
  • Dağıstanlı: Avar, Dargi, lak, ubıh, oset.
  • Lezgi
  • Pomak
  • Çingene: rom, roman, poşa, dom
  • Arap
  • Laz
  • Süryani
  • Ermeni: hemşinli
  • Yahudi: sefarad, Aşkenaz.
  • Rum
  • Asuri: nasturi, keldani
  • Bahai
  • Afrika kökenli Türkler
  • Leh
  • Malakan
  • Dürzi
Bu etnik grupların gerek savaş, gerek göç, gerek asimile edilme çalışmaları dahilinde birbirine karıştığını söylemeden edemeyeceğim. 

Irkçılık yok değerler var !
Evet... Yazdık, çizdik, çokça dile getirdik. İnsan olarak doğduk insan olarak öldük. Lakin kimimiz siyah oldu kimimiz beyaz. Kimimiz Türk oldu kimimiz Arap. Bu konu daha çok etnolojik bilimcilerin işi. Ancak bu etnik kökenler üzerinden insanları aşağılamak veya onları insan diye sevmek bizim işimiz. Dünya da yüzlerce millet kendi bağımsızlıklarını kendi deger yargılarını savunmuş, onlara sahip çıkmaya çalışmıştır. Bu gayet normal bir şeydir. Ancak içinde bulunduğunuz etnik toplumu savunurken, sizden olmadığınızı düşündüğünüz hiç bir etnik grubu insandan saymamak kocaman bir haksızlıktır. Irksal ve etnik çatışmalar, siyasi ve toplumsal olaylardan ötürü mutlaka var olmuştur. Bunlar milletlerin olmasza olmazıdır. Çünkü insanlar kendini bir millete ve topluma ait hisetme duygusunu hep hissetmiştir. Bu da ister istemez millet kavramını daha da pekiştirmiştir. Ancak unutulmaması gereken birşey var ise o da şudur; siyah veya beyaz diye o insana kötü muamele yapmak, onu insan dışı bir birey gibi görmek uygun değildir. Bu gibi davranışlar hiçbir etnik gruba yakışan hareket değildir. 

Bizi bizden ayıran şeyin ne olduğuna gelince; Biz insanlar olarak gerek toplumsal, gerek siyasi olaylardan ötürü farklı kavimlere bölündük. 
Bunu inkar etmemiz olanaksızdır. Ancak biz savaşlardan ötürü hep insanlar olarak birbirimize kin ve nefretle baktık. Hala da öyle bir tutum içindeyiz. Çünkü hala bir savaş içindeyiz. Hala bile bize Türk olduğumuz için düşmanlık edenler var. Veya bir Zenci İnsanı siyah tenli olduğu için aşağılayanlar var. Yine söylüyorum. Vatanını, milletini, devletini çok seversin bu çok doğal bir tutumdur. Milletine çok bağlı yaşarsın, hep o yaşasın dersin bu çok doğal bir haktır. Ancak sen çıkıpta bir milleti sırf kendinden değil diye kurşuna dizemez, yok edemezsin. Örnek vermek gerekirse, önceki blog yazımda adolf hitleri yazmıştım. Şimdi bu adamın aşırı vatansever olduğunu mu düşünüyoruz yoksa aşırı bir ırkçı olduğunu mu düşünüyoruz ? Mesele vatanı ve milleti sevmek değil. Vatanı ve memleketi severken insanı sevmektir. Sana düşmanlık edenin karşısında dik durmaktır. Diyeceklerim bu kadar. İnsanları sevin. Siyah-beyaz diye ayırmayın. Dost-düşman veya mazlum-zalim diye ayırın. Esas olay burda başlıyor. Unutmayınız ki hiçbir beyaz çocuk, siyah bir çocuğa karşı asla düşmanlık beslemez. Onlara bunlar büyükler tarafından aşılanır. Öyle büyür, öyle görür, öyle yetişirler...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KORKUSUZ: NECDET SEVİNÇ

TÜRK BAYRAĞININ TARİHÇESİ

ULUSLARIN ZENGİNLİĞİ